Projekt „V kontaktu – přeshraniční spolupráce navzdory překážkám“ je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V-A Česká republika-Polsko.
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego



Webinář na téma SMART technologie v místní samosprávě

13 września 2022

Dne 12.9.2022 uspořádal Euroregion Glacensis další ze série webinářů tentokrát na téma Smart technologie v místní samosprávě.

Koncept postupné digitalizace a Smart technologií je proces, který nás bude v příštích letech nadále provázet. Jeho vize je zlepšit životní úroveň nás všech a zajistit, že předáme naši zemi a naše města dalším generacím v pořádku. Nové technologie společně s digitalizací mají potenciál zlepšit služby v obci či městě a umožnit občanům využívat jeho služby jednodušším a dostupnějším způsobem. Zároveň se však za takový „smart“ koncept považuje i zabezpečení vysoké transparentnosti samosprávy a participace, resp. zapojování veřejnosti do rozhodování. Vývěsní tabule, úřední oznámení, místní rozhlas už patří minulosti. Chybí jim rychlost, dostupnost a cílenost, a to je pro dnešní rychlý moderní život neakceptovatelné. Občané očekávají efektivní komunikaci, kdy dostanou informaci rychle a včas. Chytrá obec je taková, která svým občanům poskytuje maximální množství komfortu za maximálně efektivního využití financí a minimální zátěže do prostředí.

Záznam z webináře je možné najít na www.euro-glacensis.cz/vkontaktu nebo na Youtube kanále Euroregionu Glacensis

Vystupující: Královéhradecký kraj a SMART řešení – Ing. Lucie Rovenská, vedoucí oddělení regionálního rozvoje

Datový portál Královéhradeckého kraje Data KHK – Mgr. Tomáš Merta, odborný konzultant Centra investic, rozvoje a inovací, Mgr. Tomáš Slezák, geograf, Královéhradecký kraj

Świdnica Smart City – Szymon Chojnowski, místostarosta města Świdnica

Přístup Pardubického kraje k podpoře specifických regionů – Mgr. Miroslav Smejkal, vedoucí oddělení regionálního rozvoje

Chytrá komunikační síť pro města a obce – Mgr. Ondřej Švrček, MUNIPOLIS s.r.o.