Projekt „V kontaktu – přeshraniční spolupráce navzdory překážkám“ je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V-A Česká republika-Polsko.
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego



Webinář na téma Uprchlická krize

19 maja 2022

Téma současnosti je uprchlická krize spojená s válečným konfliktem na území Ukrajiny. Ta zasahuje jak Polsko, které je přímým sousedem Ukrajiny, tak Českou republiku, kam také míří tisíce uprchlíků. S tím je spojena řada problémů a postupů, které musí obě země narychlo řešit. Cílem webináře bylo přiblížit, jak se s tím obě strany vyrovnávají, jak funguje humanitární pomoc v ČR i Polsku, jak probíhá přijímání uprchlíků, registrace osob, finanční podpora, přerozdělování na území obou států do jednotlivých krajů/vojvodství, obcí/gmin a rodin. Představeny byly také příklady dobré praxe týkající se pomocí Ukrajinským rodinám, začleňování do společnosti a nabídky možné spolupráce.

Záznam z webináře je možné najít na www.euro-glacensis.cz/vkontaktu nebo na Youtube kanále Euroregionu Glacensis

Vystupující:

KACPU Královéhradecký kraj – plk. Ing. Jan Čech

Kancelář Dolnoslezského vojvodství ve Vratislavi, ředitel úřadu vojvodství, Zplnomocněnec Dolnoslezského vojvodství pro rodinné záležitosti - Grzegorz Kowal

Pátrací a záchranná skupina – Sbor Dobrovolných Hasičů ve Wałbrzychu - Marcin Szewczak

Asociace pro evropský rozvoj karpatského regionu - Larisa Prodanets

Speciální ekonomická zóna Wałbrzych "INVEST-PARK" Sp. z o.o. - Kamil Gil

Královéhradecký kraj - Roman Klíma