Projekt „V kontaktu – přeshraniční spolupráce navzdory překážkám“ je spolufinancovaný Evropskou unií z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci programu Interreg V-A Česká republika-Polsko.
Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego



Webinář - Národní parky

13 lipca 2023

Dne 25.5.2023 byl zrealizován webinář na téma Struktura ochrany přírody a představení národních parků na území Euroregionu Glacensis.

Jedním z důležitých témat pro Euroregion Glacensis je ochrana přírody. Díky své rozloze zasahuje do několika Chráněných krajinných oblastí i Národního parku, které se zároveň nacházejí na samotné hranici mezi Českem a Polskem. Tím může vyvstávat řada otázek souvisejících s přístupem k ochraně přírody v obou zemích.

Cílem webináře je představení způsobu a struktury ochrany v Česku i Polsku a institucí, které se touto problematikou zabývají. Jak fungují národní parky, chráněné krajinné oblasti a další chráněná území? Kdo se podílí na této ochraně? Jaká specifika mají tyto oblasti? Jak jsou ovlivněny životy obyvatel trvale žijících v chráněných oblastech a jaký vliv mají na samosprávní celky? Existuje spolupráce mezi oběma zeměmi v oblasti ochrany přírody? Jsou pravidla nastavena obdobně nebo jsou zásadní rozdíly v přístupu?

Záznam z webináře je možné najít na www.euro-glacensis.cz/vkontaktu nebo na Youtube kanále Euroregionu Glacensis.